Evde Bu Hafta Ne Ekiyoruz?

Evde Bu Hafta Ne Ekiyoruz?

SOĞAN –SARIMSAK EKİYORUZ

Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren damar temizleyen, kalp ritmini düzenleyen, tansiyon ritmini ayarlayan , sinir hastalıklarına çare olan bu iki sebzeyi/bitkiyi mutfağımızdan eksik etmeyelim.İşte Soğan ve sarımsağın yetiştirmek için:

06.12.2020 252

Soğan yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir. Ortalama 12-15 derece sıcaklıktan hoşlanır ama soğan gelişmeye başladıkça daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyar. Soğan geçirgen,nemli,humuslu toprakları çok sever.Üretimi tohum veya arpacık soğanı ile üretilir. Ocak ayından mart ayına kadar ekilebilir. İki soğan arası 10 cm olmalıdır. Tohumdan ektiğiniz soğanlar 5-6 ay içerisinde olgunlaşır. Üst kısmının yeşilliğinin kuruması ile birlikte alt kısmının topraktan çıkarılma zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Topraktan çıkardığınız soğanları 1 gün güneşte bekletin.

Ya da en basit yöntem evimizde bulunan teneke yağ veya yiyecek kaplarına bol gübreli ve geçirgen toprağı koyun,elinizde bulunan soğanları başları yukarı bakacak şekilde toprağa gömün,üstüne 3-4 cm toprak örtün ve bol sulayın,bahçenizin güneşi yerine koyun,4 haftadan sonra hoş ve güzel kokulu yeşil soğanlar elde edersiniz.

 

Sarımsak killi,humuslu ve zengin toprakları sever.Evinizde bulunan sarımsağı diş diş ayırın,kabuklarını soymayın.Uygun bir toprak alanınıza her bir ekim aralığınızı15 cm derinliği ise 5-10 cm olacak şekilde dikin.Dişlerin kök ucları aşağıya gelecektir.Dişleri yerleştirdiğiniz alana üzerlerini kaplayacak şekilde kumlu ,çürüntülü toprak karışımı ile kaplayın ve ardından sulayın.Ortalama 6-8 hafta sonra filizlenmeye başlar.Sarımsakları küçük bir çapa yardımı ile dikkatli bir şekilde topraktan çıkarın.Sarımsakların olgunlaşmasını üst kısmının sarımsı kahverengi bir renk aldığını görerek anlarsınız.

Ortalama 8 hafta zaman zarfında sarımsak dişlerinin filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Kış süresince sarımsakların dışarıdan büyümesi duracaktır ama bu sürede toprak altında sarımsakların köklenme ve her bir dişin birer yumruya dönüşme süreci devam edecektir. Sarımsakların dışarıda büyüme işlemi ilkbaharla birlikte yeniden başlayacaktır. Sarımsakları 3-4 demet halinde yüksek yerlere asarak kurutup kullanabilirsiniz.

                                          BİTKİLER NEFESİMİZDİR/ PLANTS ARE OUR BREATH eTwinning Project