Dikte Çalışmasının Kazandırdıkları Nelerdir?

Dikte Çalışmasının Kazandırdıkları Nelerdir?

Beceriler konusunda okuma, dinleme, güzel yazı yazma, anladığını anlatma becerilerini kazanırken okuduğunu anlama, doğru telaffuz, hızlı düşünme, grup iş birliği yapma becerileri de kazanmaktadır.

            "Dikte çalışması nedir?" Diye öğretmenler arasında yapılan araştırmada çıkan sonuçlara göre verilen cevaplar önemli olduğu kadar gerekli ve yararlı bir çalışma olduğu, okuma ve yazma yeteneklerinin ne derece kazanıldığını gösteren bir çalışma olduğunu, söylenenleri en doğru şekilde yazma becerisi kazandırdığını ifade ettikleri görülmektedir. Araştırmanın devamında okuma konusunda etkileyici bir çalışma olduğu kadar yorucu ve zor bir çalışma olduğu da belirtilmektedir. Anlama çalışmaları için gerekli olan yazım kurallarına uygun yazmayı geliştiren yazıyı anlatan anlamlı yazma konusunda ilk adımı oluşturan bir çalışma olduğu verilen cevaplar arasında yer almaktadır.

            Duyguları ifade etme konusunda ilk aşamayı oluştururken güzel yazı yazma becerisini, yararlı ses harf ve heceleri hatasız öğrenerek pekiştirdiği görüşü de bulunmaktadır. El, göz koordinasyonunu geliştirerek gördüklerini el hareketlerine yazma çalışması karşılığında geliştirdiğini belirtmektedirler. Okuma yazmayı olumlu etkilerken defter ve kalem tutmayı da önemli ölçüde etkilediği bir gerçektir. Kendine güven duygusunu kazanırken okuma ve yazma konusundaki eksik konuları kendisi belirleyebildiği görüşü hakim olmaktadır.

            Birçok sebepten dolayı dikte çalışmasını en  verimli haliyle uygulamalıyız ve bu işi birinci sınıfta yani doğal sürecinde bitirmeliyiz.Okuduğunu anlamanın en önemli ilk adımı kabul edilen dikte çalışması öğrencilerin gelişim durumlarına göre hangi sınıfta bulunursa bulunsunlar eğer ihtiyaç duyuluyorsa,okuma yazma becerisi olması gerektiği gibi kazanılamamışsa, MUTLAKA uygulanmalıdır.

08.01.2020 668