Dikte Çalışması Nedir?Neden Gereklidir?

Dikte Çalışması Nedir?Neden Gereklidir?

Kıymetli meslektaşlarımıza ithafen...

Dikte çalışmaları öğrencilere okul ve eğitim programları içerisinde yazım ve noktalama kurallarına uygun olacak şekilde yazma becerisi kazandırmak amacı ile yaptırılacak etkinliklerdir.

Dikte hakkında yapılan araştırmalara göre öğrencilerin haftalık süre içerisinde 2 gün boyunca 10 dakikalık süreler ile yaptırılacak bir dikte çalışması yazma konusunda telaffuz konusunda sözcük dağarcığı ile birlikte dinleme yeteneğini de olumlu yönde geliştireceği ortaya çıkmaktadır.

4. Sınıf Türkçe dersinde duyduklarını kurallara uygun şekilde yazma konulu bir dikte çalışmasında okunan bir metni uygun görülen kurallara göre yazabilmeleri hedeflenirken yazım kuralları içerisinde davranış biçimleri olarak başlıkta oluşturulan her sözcüğün ilk harfini veya tüm harflerini büyük yazabilmeleri gerekmektedir. Paragraf başı yapabilmeleri cümlelere büyük harfle başlama davranışları cümleler bittikten sonra cümle sonlarına uygun noktalama işaretlerini koyma davranışları sözcükleri doğru bir şekilde yazma davranışlarını ortaya çıkarıp çıkarmadıkları kontrol edilmelidir. Öğrencilerin bu konu üzerine dikkatlerini çekebilme çalışmaları yapılırken onları güdüleme girişiminde de bulunarak öğrencilere bu dersin amacı hakkında detaylı bilgi verme çalışması olarak yapılmalıdır.

08.01.2020 15852